Dr. Evangelos Bellonias - Plastic & Reconstructive Surgeon

Surgical procedures - Breast Augmentation

Η αυξητική μαστών είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής που μπορούν να βελτιώσουν την συνολική εικόνα της γυναίκας και ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση της. Είναι η επέμβαση που τονίζει την γυναικεία θηλυκότητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Πριν αποφασίσετε όμως να κάνετε αυξητική μαστών πρέπει να σκεφτείτε ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες σας από την επέμβαση και να συζητήσουμε μαζί το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές ή όχι. Επίσης πρέπει να ενημερωθείτε για τα ενθέματα που θα χρησιμοποιηθούν και τα κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης.

Η αυξητική μαστών μπορεί να σας βοηθήσει εάν:

  • Θεωρείτε το στήθος σας σχετικά μικρό ή μη αναπτυγμένο πλήρως
  • Θεωρείτε ότι οι αναλογίες σας δεν είναι σωστές, καθώς το μικρό σας στήθος κάνει τους γοφούς σας να φαίνονται μεγαλύτεροι
  • Βρίσκετε δυσκολία στο να βρείτε ρούχα ή μαγιώ που να σας κολακεύουν
  • Θεωρείτε ότι το σχήμα και το μέγεθος του στήθους σας έχει αλλάξει μετά από τον θηλασμό, την απώλεια βάρους ή απλά με το πέρασμα της ηλικίας.
  • Θεωρείτε ότι υπάρχει ασυμμετρία.
  • Θεωρείτε ότι το πάνω μέρος του στήθους σας είναι ¨άδειο¨.
  • Εχετε ήδη ενθέματα παλαιάς γενιάς και αντιμετωπίζετε προβλήματα.

(Οι παραπάνω παράμετροι είναι απλά ενδεικτικοί και όχι δεσμευτικοί για την αποδοχή ή τον αποκλεισμό ενός υποψήφιου ασθενή.)

Τα ενθέματα

Η επιλογή του τύπου των ενθεμάτων είναι θέμα κόστους αλλά και προσωπικής αντίληψης της ασθενούς. Η τεχνολογία έχει καταστήσει πλέον όλα τα καλής ποιότητας ενθέματα το ίδιο ασφαλή ασχέτως εάν αυτά έχουν γέλη σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό, εάν έχουν λεία ή τραχεία επιφάνεια, εάν είναι στρογγυλά, ή ανατομικά σε σχήμα σταγόνας.

Χρησιμοποιώ τα ενθέματα των εταιρειών ALLERGAN και MENTOR τα οποία είναι τα μόνα εγκεκριμένα από το Αμερικανικό FDA.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των ενθεμάτων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) www.fda.gov/cdrh/breastimplants και στις ιστοσελίδες των δύο εγκεκριμένων εταιρειών www.breastimplantstoday.com και www.mentor4me.com.

Ολα τα ενθέματα τελευταίας γενιάς έχουν κέλυφος σιλικόνης. Το υλικό δηλαδή που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών εμφυτεύσιμων ιατρικών υλικών.

Διαφοροποιούνται μόνο σε σχέση με το υλικό που περιέχουν στο εσωτερικό τους σε γέλης σιλικόνης και φυσιολογικού ορού. Οι δύο αυτές βασικές κατηγορίες ενθεμάτων διαφέρουν μόνο σε σχέση με το κόστος και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και όχι σε σχέση με το βαθμό ασφάλειας τους.

Οι τελική επιλογή των ενθεμάτων και της χειρουργικής τεχνικής γίνεται σε προσωπικό επίπεδο κατόπιν διερεύνησης των δεδομένων για κάθε ασθενή.

Οι εταιρείες κατασκευής προσφέρουν εγγύηση εφόρου ζωής (life time guarantee) για τα ενθέματα τελευταίας γενιάς.

Αυτό δεν είναι ισχύει για τα ενθέματα προηγούμενης γενιάς. Η γενική εμπειρία λέει ότι τα παλαιότερα ενθέματα έχουν διάρκεια ζωής 10-20 χρόνια και οι εταιρείες κατασκευής δίνουν 2% πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος μέσα σε 7 χρόνια.

Είναι πρακτική μου να παρακολουθώ συνεχώς τις ανακοινώσεις όλων των επίσημων φορέων σε Ευρώπη και Αμερική σχετικά με την ασφάλεια των ενθεμάτων που χρησιμοποιώ και να ενημερώνω τις ασθενείς μου άμεσα για τυχόν νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι γυναίκες που έχουν οποιουδήποτε είδους ενθέματα πρέπει να φυλάσσουν την ετικέτα με τον σειριακό αριθμό των ενθεμάτων τους σαν μέρος του ιατρικού τους αρχείου, και να ελέγχονται περιοδικά.

Η επέμβαση και η αποθεραπεία

Η επιλογή της περιοχής τοποθέτησης των ενθεμάτων αλλά και της πρόσβασης στην περιοχή αυτή είναι θέμα σχεδιασμού.

Η τεχνική που θα επιλεγεί για την τοποθέτηση των ενθεμάτων έχει στόχο την δημιουργία κρυφών ουλών και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η πείρα μου έχει δείξει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την τοποθέτηση των ενθεμάτων γέλης σιλικόνης σε σχήμα σταγόνας κάτω από τον θωρακικό μύ. Η θέση αυτή του ενθέματος έχει μικρότερη πιθανότητα σχηματισμού κάψας, δεν εμποδίζει τη διαγνωστική μαστογραφία, και έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε γυναίκες με μικρό στήθος.

Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το μέγεθος του υπάρχοντα μαζικού αδένα μας επιτρέπει την τοποθέτηση του ενθέματος πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Παρά το ότι ο παραπάνω συνδυασμός δίνει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, συχνά υπάρχουν αντενδείξεις που δεν επιτρέπουν τις παραπάνω επιλογές. Η τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από τον θωρακικό μύ δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις πολύ γυμνασμένων γυναικών με μυική γράμμωση στην περιοχή. Η τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από τον μαζικό αδένα δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το πάχος του αδένα είναι μικρό.

Οι ουλές κάθε χειρουργικής επέμβασης είναι μόνιμες αλλά η όψη τους γίνεται πιο απαλή με την πάροδο του χρόνου. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην αυξητική μαστών δίνουν ουλές που έχουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά και τοποθετούνται συνήθως μέσα στην μασχάλη, γύρω από την θηλή, κάτω από το στήθος η γύρω από τον αφαλό.

Επίσης η τοποθέτηση ενθεμάτων δεν φαίνεται να επηρεάζει την δυνατότητα θηλασμού.

Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην αυξητική μαστών υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη, τα καρδιοαγγειακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα αναπνευστικά ή τα προβλήματα με το συκώτι, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό ενώ οι λεπτομέρειες του είναι εμφανείς μετά 3-12 βδομάδες όταν δηλαδή υποχωρήσει το πρίξιμο από την περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί μεταβολή της αισθητικότητας των θηλών με την μορφή υπαισθησίας, ή υπερευαισθησίας. Αν παρατηρηθεί μούδιασμα στην περιοχή γύρω από τον αφαλό αυτό συνήθως υποχωρεί σε 1-2 εβδομάδες.

Ο πόνος αντιμετωπίζεται με συνήθη παυσίπονα ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ήπια εργασία μετά 1-2 εβδομάδες και σε πλήρη δραστηριότητα σε 3-4 εβδομάδες.

Συνήθως κρίνεται απαραίτητη η χρήση ειδικού στηθόδεσμου για διάστημα 4 εβδομάδων.

Οπως μετά από κάθε επέμβαση, η προφύλαξη των ουλών από την ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην καλύτερη εμφάνισή τους.

Πιθανές επιπλοκές, ευτυχώς πολύ σπάνιες, αφορούν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μόλυνση, καθυστερημένη επούλωση και δημιουργία κάψας.

Surgical procedures

BODY

BUTTOCKS

BREAST SURGERY

FACE

SKIN CANCER

CONGENITAL DEFORMITIES

 
 

© 2007-2024 Evangelos Bellonias
Home PageE. BelloniasSurgical proceduresNon-Surgical ProceduresPersonal DataContact us • website by Theratron