Δρ. Ευάγγελος Μπελλώνιας - Πλαστικός Χειρουργός

Επεμβάσεις - Αποκατάσταση μαστού

Ολες οι γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κάποια μορφή καρκίνου έχουν βιώσει τον φόβο και την αγωνία για την επιβίωση τους αλλά και με την ποιότητα ζωήςτους μετά την αποθεραπεία. Αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο για την ζωή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογίαεξελίσσονται συνεχώς έτσι ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Νέοι συνδιασμοί θεραπειών βοηθούν τις γυναίκες να βγούν νικήτριες μέσα από την δοκιμασία τους και να διεκδικήσουν την πλήρη σωματική και ψυχική τους ίαση.

Η μαστεκτομή, μερική ή ολική μπορεί να σώσει την ζωή μιας γυναίκας ταυτόχρονα όμως πλήτει την αυτοπεποίθηση και την σεξουαλικότητα της.

Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει είτε άμεσα δηλαδή στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την μαστεκτομή, είτε σε δεύτερο χρόνο δηλαδή μετά την μαστεκτομή.

Η πολυετής μου πείρα στην αποκατάσταση μαστού σε συνδιασμό με την συνεχή ενημέρωση μου για νέες τεχνικές και υλικά, είναι στην διάθεση της γυναίκας που επιθυμεί την αποκατάσταση του στήθους της με ένα πλήρες εύρος επανορθωτικών τεχνικών.

Η επιλογή του χρόνου αλλά και της τεχνικής της αποκατάστασης γίνεται πάντα με γνώμονα το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, την φυσική της κατάσταση, το στάδιο της νόσου της και την προσωπική της επιλογή για το μέγεθος της επέμβασης στην οποία είναι διατεθημένη να υποβληθεί σε σχέση με το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση και η αποθεραπεία

Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να επιτευχθεί με δύο κύριους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο πρώτος τύπος αφορά την χρήση ενθεμάτων ενώ ο δεύτερος τύπος αφορά την χρήση αυτόλογου ιστού από το σώμα της ίδιας της γυναίκας, δηλαδή κρημνού.

Η αποκατάσταση του μαστού, τέλος, ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλου με την χρήση τεχνικών τατουάζ για τον χρωματισμό του δέρματος και μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης για την δημιουργία της θηλής. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων

Η πιο συχνή μέθοδος αποκατάστασης του μαστού είναι με την χρήση ενθεμάτων καθώς είναι μια απλούστερη και πιο ήπια επέμβαση σε σχέση με την αντίστοιχη των αυτολόγων ιστών.

Συνήθως προηγείται διάταση του δέρματος με την χρήση διατατήρα με φυσιολογικό ορό ο οποίος τοποθετείται κάτω από το δέρμα και το μύ. Στο διάστημα μερικών εβδομάδων που ακολουθεί, γίνεται προοδευτική διάταση ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την τελική φάση της τοποθέτησης ενθέματος γέλης σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού. Είναι προφανές ότι η μέθοδος αυτή παρέχει δυνατότητα είτε για άμεση, είτε για απώτερη αποκατάσταση του μαστού.

Αποκατάσταση με χρήση αυτόλογων ιστών (κρημνών)

Ο δεύτερος τρόπος αποκατάστασης του μαστού αφορά την χρήση αυτόλογου ιστου, δηλαδή κρημνού.

Ο κρημνός αποτελεί μέρος του σώματος της γυναίκας, περιλαμβάνει δέρμα, λιπος, μύ και αγγεία και μπορεί να ληφθεί από την πλάτη, την κοιλιά ή τον γλουτό. Ο κρημνός τοποθετείται στην θέση της μαστεκτομής ώστε να δημιουργήσει τον νέο μαστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδιασμός κρημνού και ενθέματος εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Ας σημειωθεί ότι παρά την πολυπλοκότητα της επέμβασης αυτής, δίνεται στην ασθενή η δυνατότητα αποκατάστασης σε ένα στάδιο.

Η ασθενής πρέπει να αξιολογήσει εάν η επίτευξη ενός πιο φυσικού αποτελέσματος με την χρήση κρημνού αντισταθμίζει την μακρύτερη διάρκεια αποθεραπείας και τις εκτεταμένες ουλές της δότριας περιοχής.

Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην αποκατάσταση του μαστού υπάρχουν ελάχιστοι κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη, τα καρδιοαγγειακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα αναπνευστικά ή τα προβλήματα με το συκώτι, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Πιθανές επιπλοκές, ευτυχώς πολύ σπάνιες, αφορούν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μόλυνση και καθυστερημένη επούλωση.

Επεμβάσεις

ΣΩΜΑ

ΚΟΙΛΙΑ-ΓΛΟΥΤΟΙ

  • Κοιλιοπλαστική
  • Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική
  • Ανόρθωση γλουτών
  • Βαριατρική χειρουργική

ΣΤΗΘΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΟ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

 
 

© 2007-2024 Ευάγγελος Μπελλώνιας
Αρχική ΣελίδαΕ. ΜπελλώνιαςΕπεμβάσειςΜη Επεμβατικές ΘεραπείεςΠροσωπικά ΔεδομέναΕπικοινωνία • website by Theratron