Δρ. Ευάγγελος Μπελλώνιας - Πλαστικός Χειρουργός

Επεμβάσεις - Γυναικομαστία (μειωτική μαστών για άνδρες)

Η Γυναικομαστία είναι η κατάσταση κατά την οποία το μέγεθος του στήθους των ανδρών είναι μεγαλύτερο από το κανονικό.  Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί κατα την διάρκεια της εφηβείας στα αγόρια, σε άνδρες μετά τα 50 καθώς επίσης και σε υπέρβαρους η παχύσαρκους οποιασδήποτε ηλικίας.  Στο 90% των περιπτώσεων έχει παροδικό χαρακτήρα καθώς τα συμπτώματα διαρκούν λίγους μόνο μήνες.  Στο υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων τα συμπτώματα παραμένουν προκαλώντας την δυσαρέσκεια των ανδρών με το σώμα τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ψηλάφηση στην περιοχή του φουσκωμένου στήθους είναι επώδυνη για τον ασθενή.

Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό, σε χρήση φαρμακευτικών και άλλων ουσιών και τέλος σε ορισμένες ασθένειες και σύνδρομα.

Στο 25% των περιπτώσεων η γυναικομαστία δεν μπορεί να αποδοθεί σε σαφή αίτια.  Στο υπόλοιπο 75% των περιπτώσεων η γυναικομαστία μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμμενα αίτια με σχετική βεβαιότητα.  Ανάλογα με την αιτιολογία της γυναικομαστίας ακολουθείται και διαφορετική προσέγγιση.  Αίτια που μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία  είναι:

 • Η παχυσαρκία, οπότε η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα. 
 • Η ανισορροπία των ορμονών των εφήβων.  Η γυναικομαστία αυτής της αιτιολογίας εξαφανίζεται εντός 6 μηνών έως 3 ετών κατά την διάρκεια της εφηβείας.
 • Περιπτώσεις ύπαρξης συνδρόμων, κακοηθειών και χρόνιων παθήσεων που χρειάζονται καταρχάς συνολική αντιμετώπιση του αιτίου από συντονισμένη ομάδα ειδικών γιατρών με την αισθητική αποκατάσταση του προβλήματος να έπεται.
   • Σύνδρομα όπως το σύνδρομο Klinefelter
   • Ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως ο καρκίνος των όρχεων, της υπόφυσης και των επινεφριδίων
   • Ορισμένες παθήσεις όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η κίρρωση του ήπατος και η ηπατική ανεπάρκεια, και ο υποθυρεοιδισμός.
 • Ανισορροπία των ορμονών λόγω γήρατος που εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 50 και 80 σε περίπου 25% των ανδρών.  Η γυναικομαστία αυτής της αιτιολογίας παραμένει έως την χειρουργική της αντιμετώπιση. 
 • Χρήση ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών όπως αντιανδρογόνων για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, αντιβιοτικών, φαρμάκων κατά του AIDS, αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών όπως η διαζεπάμη, φαρμάκων κατά του έλκους όπως η σιμετιδίνη, ναρκωτικών, αλκοόλ, αμφεταμινών,αναβολικών κλπ.  Αλλά και καλλυντικών και σαπουνιών με φυτικά έλαια και εκχυλίσματα λεβάντας και δένδρου τσαγιού, που έχουν ήπια οιστρογονική δράση.  Μετά την διακοπή, η την τροποποίηση της χρήσης τους, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει ένδειξη ακολουθεί η  χειρουργική αντιμετώπιση.

Η Γυναικομαστία επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση του σώματος αλλά και την ψυχολογική ισορροπία του άνδρα.  Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν συναισθήματα ντροπής, και εξευτελισμού. Εφηβοι και άνδρες με γυναικομαστία συχνά βιώνουν το στρες απλών δραστηριοτήτων όπως η κίνηση του να βγάλουν το πουκάμισο τους στην παραλία ή στο γυμναστήριο.

Η επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει εάν:

 • Η γυναικομαστία οφείλεται σε τοπικό λίπος που δεν υποχωρεί ακόμα και με απώλεια βάρους
 • Η γυναικομαστία δεν υποχωρήσει μετά την οποιαδήποτε θεραπεία ή διακοπή θεραπείας που αναγνωρίστηκε ως αίτιο
 • Εχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Κατανοείτε τους κινδύνους οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης.

(Οι παραπάνω παράμετροι είναι απλά ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές για την αποδοχή ή τον αποκλεισμό ενός υποψήφιου ασθενή.)

Η επέμβαση και η αποθεραπεία

Πολλοί άνδρες δεν μπορούν να μιλήσουν για το «στήθος» τους.  Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση τους.  
Κατά την αρχική αξιολόγηση του προβλήματος σας θα πρέπει να επιβεβαιώσω την διάγνωση της γυναικομαστίας και όχι κάποιας άλλης κατάστασης.  Συχνά μαστίτιδα, καρκίνος του μαστού αλλά και των επινεφριδίων, της υπόφυσης κλπ αλλά και λιπώδης μαζικός ιστός μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια συμπτωματολογία.

Διαγνωστικές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στην ακριβή διάγνωση.  Σε συνεργασία με τον παθολόγο ή τον γιατρό που σας παρακολουθεί θα διασταυρώσουμε τα ευρήματα και θα σχεδιάσουμε τυχόν αλλαγές στην φαρμακευτική σας αγωγή ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τα συμπτώματα.  Εφόσον όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε η λιποαναρρόφηση ή πιο σπάνια η υποδόρια αφαίρεση του μαζικού αδένα, ή ο συνδιασμός και των δύο, είναι οι ενδεδειγμένες προσεγγίσεις. 

Οι τομές τοποθετούνται στην περίμετρο της θηλής και μετά την επούλωση τους δεν είναι συνήθως εμφανείς.

Η διόρθωση της γυναικομαστίας μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία σε συνδιασμό με μέθη.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και το οίδημα αρχίζει να υποχωρεί ήδη από την πρώτη εβδομάδα. Μια ελαφρά επίδεση είναι απαραίτητη για δύο ως τρείς εβδομάδες.

Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην γυναικομαστία υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη, τα καρδιοαγγειακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα αναπνευστικά ή τα προβλήματα με το συκώτι, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Επιπλοκές που αναφέρονται στην βιβλιογραφία αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες αφορούν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μούδιασμα του δέρματος στην περιοχή, παρατεταμένο οίδημα, μόλυνση και καθυστερημένη επούλωση των τομών, ασυμμετρία κλπ.

Επεμβάσεις

ΣΩΜΑ

ΚΟΙΛΙΑ-ΓΛΟΥΤΟΙ

 • Κοιλιοπλαστική
 • Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική
 • Ανόρθωση γλουτών
 • Βαριατρική χειρουργική

ΣΤΗΘΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΟ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

 
 

© 2007-2024 Ευάγγελος Μπελλώνιας
Αρχική ΣελίδαΕ. ΜπελλώνιαςΕπεμβάσειςΜη Επεμβατικές ΘεραπείεςΠροσωπικά ΔεδομέναΕπικοινωνία • website by Theratron