Δρ. Ευάγγελος Μπελλώνιας - Πλαστικός Χειρουργός

Επεμβάσεις - Βλεφαροπλαστική

Η Βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την συνολική εμφάνιση του προσώπου ανδρών και γυναικών. 

Καθώς τα μάτια θεωρούνται όχι απλά αισθητήρια όργανα, αλλά όργανα έκφρασης των συναισθημάτων μας και «καθρέφτης» της ψυχής μας, ένα λαμπερό, νεανικό βλέμμα αποτελεί επιθυμία ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας. 

Το δέρμα των βλεφάρων είναι το πιο λεπτό δέρμα ολόκληρου του σώματος μας. Ετσι είναι συνήθως από τα πρώτα που προδίδει την ηλικία μας. 

Τα βλέφαρα έχουν ουσιαστικό λειτουργικό αλλά και αισθητικό ρόλο.  Η Βλεφαροπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τα λειτουργικά όσο και τα αισθητικά προβλήματα των βλεφάρων.

Αλλοιώσεις από τραυματισμούς, μολύνσεις, νεοπλασίες ή εκ γενετής ατέλειες αποτελούν τις επανορθωτικές προκλήσεις ενώ η γήρανση των ιστών της περιοχής αποτελεί τον αισθητικό στόχο της βλεφαροπλαστικής.

Το πέρασμα των χρόνων αλλά και η συμπτωματολογία ορισμένων ασθενειών κάνουν τα βλέφαρα να χάνουν την σφρυγηλότητα τους.  Οι μύες μπορεί να ατονήσουν, το δέρμα να χάσει την ελαστικότητα του, οι ιστοί να παρουσιάσουν έλλειμα,  το λίπος να συσσωρευθεί κάτω από το λεπτό δέρμα δημιουργώντας σακούλες ή να μετατοπιστεί φέρνοντας τα αγγεία πιο κοντά στην επιφάνεια δημιουργώντας μαύρους κύκλους.

Τα πεσμένα ή πρησμένα βλέφαρα όχι μόνο μπορεί να δυσκολεύουν την όραση αλλά κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο και συχνά γηρασμένο.  Οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι ενισχύουν την ταλαιπωρημένη όψη ανδρών και γυναικών. 

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αποκαταστήσει ελλείματα ιστών, να αφαιρέσει λίπος, δέρμα και μύ από τα επάνω και κάτω βλέφαρα έτσι ώστε τα μάτια να αποκτήσουν βελτιωμένο σχήμα και τόνο. 

Η βλεφαροπλαστική δεν αντιμετωπίζει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια ούτε και τα πεσμένα φρύδια και τις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια.  Για τα προβλήματα αυτά υπάρχουν άλλοι τρόποι βελτίωσης. 

Συχνά το καλύτερο αποτέλεσμα για την βελτίωση του «βλέμματος σας» επιτυγχάνεται με συνδιασμό βλεφαροπλαστικής με την νεα τεχνική μικρομεταμόσχευσης λίπους στην γύρω περιοχή των ματιών.  Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εμφανής μείωση του όγκου λόγω γήρανσης η μικρομεταμόσχευση λίπους επαναφέρει στα αδειασμένα και βαθουλωμένα μάτια την χαμένη νεανική τους όψη.  Το επιπλέον όφελος από την τεχνική αυτή είναι ότι τα αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα (stem cells) τα οποία μεταφέρονται με το λίπος αναλαμβάνουν αντιγηραντική δράση στην νέα τους θέση.

Τέλος η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδιαστεί και με μη επεμβατικές θεραπείες όπως Botox και Fraxel ή με άλλες επεμβάσεις όπως ανόρθωση φρυδιών, lifting μετώπου κλπ.

Κατά την διάρκεια του πρώτου ραντεβού μας θα σας ενημερώσω εάν υπάρχει ένδειξη για συνδιασμό της βλεφαροπλαστικής στον ίδιο ή σε δεύτερο χρόνο με άλλη θεραπεία.

Οι προτάσεις μου έχουν πάντα στόχο το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, η απόφαση της υλοποίησης τους όμως είναι δική σας.

Η Βλεφαροπλαστική μπορεί να σας βοηθήσει εάν:

 • Τα επάνω βλέφαρα σας έχουν χαλαρώσει και το δέρμα αναδιπλώνεται καλύπτωντας την φυσική πτύχωση των βλεφάρων βαραίνοντας τα βλέφαρα ή/και εμποδίζοντας την όραση
 • Τα επάνω βλέφαρα σας είναι φουσκωμένα
 • Τα επάνω βλέφαρα σας εμφανίζουν πτώση λόγω κάποιας ασθένειας.
 • Τα κάτω βλέφαρα σας έχουν χαλαρώσει και το δέρμα σακουλιάζει και «βαραίνει» προς τα κάτω το περίγραμμα του βλεφάρου σας.
 • Στα κάτω βλέφαρα έχει συγκεντρωθεί λίπος το οποίο βρίσκεται εκτός των κάτω ορίων της κόχγης του ματιού.
 • Τα επάνω ή/και κάτω βλέφαρα σας εμφανίζονται «άδεια» και τα μάτια σας βαθουλωμένα.
 • Οποιοδήποτε οφθαλμολογικό πρόβλημα ελέγχετε από τον οφθαλμίατρο σας και δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την επέμβαση.
 • Εχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Κατανοείτε τους κινδύνους οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης.

(Οι παραπάνω παράμετροι είναι απλά ενδεικτικοί και όχι δεσμευτικοί για την αποδοχή ή τον αποκλεισμό ενός υποψήφιου ασθενή.)

Η επέμβαση και η αποθεραπεία

Η αρχή κάθε επιτυχημένης βλεφαροπλαστικής είναι ο σωστός σχεδιασμός.  Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε βλεφαροπλαστική πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις προσδοκίες σας τόσο στον εαυτό σας, όσο και σε εμένα.

Κατά την βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων γίνεται μια τομή κατά μήκος της υπάρχουσας πτυχής των βλεφάρων.  Αφαιρείται δέρμα σε σχήμα έλλειψης μαζί με τμήμα του χαλαρωμένου μύ και εφόσον υπάρχει ένδειξη λίπος.  Η τομή κλείνεται με λεπτό συνεχόμενο ράμμα το οποίο αφαιρείται εντός μιας εβδομάδας. 

Κατά την βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων ανάλογα με τις ενδείξεις, οι τομές μπορεί να γίνουν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό μέρος του βλεφάρου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εφαρμόζεται η διαεπιπεφυκοτική βλεφαροπλαστική με τομές στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου λόγω της μεγάλης της ακρίβειας, γρηγορότερης αποθεραπείας και έλλειψης ουλών.   Το λίπος που δημιουργεί τις σακούλες τοποθετείται στην σωστή του θέση δηλαδή στα όρια της κόγχης.  Αφαίρεση λίπους δεν είναι συχνή παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω του ότι τα μάτια μετά από χρόνια αδειάζουν και φαίνονται βυθισμένα.

Εάν όμως υπάρχει ένδειξη για αφαίρεση περίσσειας δέρματος ή τομή γίνεται εφαπτώμενη στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων.  Οπως και στα επάνω βλέφαρα, η τομή κλείνεται με λεπτό συνεχόμενο ράμμα μέσα στο δέρμα (ενδοδερμικό) τα οποίο αφαιρείται εντός μιας εβδομάδας.

Μετεγχειρητικά, συνιστάται ανύψωση του κεφαλιού κατα την διάρκεια του ύπνου ώστε να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα καθώς επίσης και χρήση ψυχρών επιθεμάτων.  

Ο χρόνος αποθεραπείας μετά την βλεφαροπλαστική είναι δύο εβδομάδες περίπου. Στο διάστημα αυτό συνιστάται προσοχή με αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας.  Εφόσον η εργασία σας δεν απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, θα μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτή μέσα στη πρώτη εβδομάδα.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην φροντίδα των ματιών με αντιβιοτικές σταγόνες και φυσικά δάκρυα εφόσον υπάρχει ένδειξη.  Η χρήση φακών επαφής αλλά και μακιγιάζ πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Το μούδιασμα, και το «βάρος» στα βλέφαρα, ο ερεθισμός, οι τυχόν εκχυμώσεις και το οίδημα υποχωρούν σταδιακά. Οι λεπτές ουλές σβύνουν συνήθως μέσα σε 2-3 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και το οίδημα αρχίζει να υποχωρεί ήδη από την πρώτη εβδομάδα.

Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην βλεφαροπλαστική υπάρχουν κίνδυνοι, ευτυχώς πολύ σπάνιοι. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη, τα καρδιοαγγειακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα αναπνευστικά ή τα προβλήματα με το συκώτι, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Επιπλοκές που αναφέρονται στην βιβλιογραφία αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες αφορούν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μούδιασμα του δέρματος στην περιοχή, παρατεταμένο οίδημα, μόλυνση και καθυστερημένη επούλωση των τομών, ξηροφθαλμία, ασυμμετρία κλπ.

Σε μη έμπειρα χέρια εμφανίζονται συχνά τα αποτελέσματα της υπερδιόρθωσης.  Αφαίρεση περισσότερου δέρματος από τα επάνω βλέφαρα αλλά και αφαίρεση λίπους από τα κάτω βλέφαρα έχουν μη επιθυμητά αποτελέσματα όπως λαγόφθαλμο δηλαδή αδυναμία του ασθενούς να κλείσει τα βλέφαρα και εκτρόπιο δηλαδή «κρέμασμα του κάτω βλεφάρου με γύρισμα της εσωτερικής όψης του προς τα έξω.

Επεμβάσεις

ΣΩΜΑ

ΚΟΙΛΙΑ-ΓΛΟΥΤΟΙ

 • Κοιλιοπλαστική
 • Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική
 • Ανόρθωση γλουτών
 • Βαριατρική χειρουργική

ΣΤΗΘΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΟ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

 
 

© 2007-2024 Ευάγγελος Μπελλώνιας
Αρχική ΣελίδαΕ. ΜπελλώνιαςΕπεμβάσειςΜη Επεμβατικές ΘεραπείεςΠροσωπικά ΔεδομέναΕπικοινωνία • website by Theratron