Δρ. Ευάγγελος Μπελλώνιας - Πλαστικός Χειρουργός

Επεμβάσεις - Ρινοπλαστική

Η Ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την συνολική εμφάνιση του προσώπου ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας άνω των 14-16 ετών.

Καθώς η μύτη είναι το πιο εμφανές από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ακόμα και μικρές αλλαγές στο σχήμα αλλά και στο μέγεθος και την θέση της μπορούν να μεταβάλλουν την συνολική όψη του προσώπου. 

Εκ γενετής ατέλειες, αλλοιώσεις από τραυματισμούς αλλά και το πέρασμα της ηλικίας έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκλιση της μύτης από το ιδανικό σχήμα, μέγεθος και θέση στο πρόσωπο του ασθενή.

Η ρινοπλαστική, την οποία κάλλιστα θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ρινογλυπτική, είναι η επέμβαση κατά την οποία η μύτη αποκτά το βέλτιστο σχήμα, μέγεθος και θέση στο πρόσωπο του ασθενή πάντα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και δεδομένων τυχόν τεχνικών περιορισμών. 

Κατά τον σχεδιασμό του νέου σας προφίλ θα σας ενημερώσω εάν υπάρχει ένδειξη για συνδιασμό της ρινοπλαστικής με άλλη επέμβαση όπως για παράδειγμα επέμβαση για την αύξηση ή μείωση του μεγέθους του πηγουνιού σας.

Οι προτάσεις μου έχουν πάντα στόχο το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, η απόφαση της υλοποίησης τους όμως είναι δική σας.

Η ρινοπλαστική μπορεί να σας βοηθήσει εάν:

 • Εχετε δυσκολία στην αναπνοή λόγω εσωτερικής παθολογίας της μύτης
 • Δεν έχετε ικανοποιητική εξωτερική εμφάνιση της μύτης εκ γενετής ή λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Εάν δηλαδή
  • το μέγεθος της μύτης δεν βρίσκεται σε αρμονία με τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.
  • το φάρδος της ράχης της μύτης είναι μεγάλο  
  • το πρόφιλ της μύτης δεν είναι ελκυστικό, διότι υπάρχουν καμπούρες ή βαθουλώματα στην ράχη της μύτης.
  • η άκρη της μύτης δεν έχει το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος διότι είναι χοντρή, στρογγυλή, κρεμαστή ή πολύ ανασηκωμένη.
  • τα ρουθούνια είναι πολύ μεγάλα, χοντρά, φαρδιά, ή ανασηκωμένα.
  • υπάρχει ασυμμετρία ή απόκλιση της μύτης.
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα προηγούμενης ρινοπλαστικής δεν είναι ικανοποιητικό ή εάν έχουν προκληθεί λειτουργικά προβλήματα
 • Εχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Κατανοείτε τους κινδύνους οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης.

(Οι παραπάνω παράμετροι είναι απλά ενδεικτικοί και όχι δεσμευτικοί για την αποδοχή ή τον αποκλεισμό ενός υποψήφιου ασθενή.)

Η επέμβαση και η αποθεραπεία

Η αρχή κάθε επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι το πρώτο ραντεβού μας κατά την διάρκεια του οποίου θα πρέπει να κατανοήσω ακριβώς "τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην εμφάνιση της μύτης σας"

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε ρινοπλαστική πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις προσδοκίες σας τόσο στον εαυτό σας, όσο και σε εμένα.

Κάθε ασθενής πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει η τέλεια μύτη, υπάρχει όμως η μύτη που ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και ενσωματώνει τις βασικά αποδεκτές αρχές κάλλους όπως η συμμετρία και οι σωστές αναλογίες.

Μαζί θα σχεδιάσουμε την "νέα" σας μύτη αφού αποδεχθείτε τους τυχόν περιορισμούς που ισχύουν στην περίπτωση σας. Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να αιτιολογούνται από τη φύση του προβλήματος σας (αισθητικό ή/και λειτουργικό), την ηλικία σας, το πάχος του δέρματος της μύτης σας, τον εάν έχετε ξαναχειρουργηθεί στην περιοχή κοκ.

Η φύση, η σοβαρότητα και πολυπλοκότητα των ατελειών ή των βλαβών των δομών και των ιστών της μύτης, καθορίζουν την χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσω.

Οι περισσότερες ρινοπλαστικές γίνονται με την κλειστή μέθοδο. Ρινοπλαστικές όμως κατά τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν βλάβες ή ατέλειες στους χόνδρους, τα οστά αλλά και μαλακά μόρια της μύτης αλλά και χονδρικά ή οστικά ελλείμματα μπορεί να απαιτούν την εφαρμογή της ανοικτής ρινοπλαστικής.  Πάνω από 95% των περιπτώσεων έχουν άριστα αποτελέσματα με κλειστή ρινοπλαστική.

Η κλειστή ρινοπλαστική γίνεται μέσω τομών στο εσωτερικό των ρουθουνιών.

Η ανοικτή ρινοπλαστική απαιτεί τομές όχι μόνο στο εσωτερικό των ρουθουνιών αλλά και μια τομή 3-4 mm στην στηλίδα, δηλαδή τον μίσχο που βρίσκεται μεταξύ των ρουθουνιών και συνδέει την μύτη με το επάνω χείλος.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπως εκτομές χόνδρων και οστών, τοποθέτηση μοσχευμάτων, τομές και συρραφές δέρματος και χόνδρων κοκ, προκειμένου να "σμιλευφθεί" η νέα μύτη. Στο τέλος τοποθετούνται ενδορινικά ταμπόν που θα αποτρέψουν τυχόν ρινορραγία κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο και ειδικός νάρθηκας που θα στηρίξει την νέα δομή της μύτης μέχρι την επανασυγκόληση των χόνδρων και των οστών.

Οι τομές της κλειστής ρινοπλαστικής βρίσκονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών και συνεπώς δεν είναι ορατές. Στις ανοικτές ρινοπλαστικές, η τομή που βρίκεται στην στηλίδα είναι μικρή και τοποθετημένη στην πτύχωση μεταξύ στηλίδας και άνω χείλους ώστε να μην φαίνεται κοιτώντας την μύτη en face ή προφίλ αλλά ακόμα και από κάτω. Επίσης τομές στην βάση των ρουθουνιών τοποθετούνται στην πτύχωση μεταξύ μύτης και μάγουλου ώστε η ύπαρξη τους να μην είναι εμφανής. Γενικά οι τομές της ρινοπλαστικής έχουν εξαιρετική μετεγχειρητική όψη.

Ο νάρθηκας αφαιρείται και το οίδημα αλλά και τυχόν ασυμμετρία αρχίζουν να υποχωρούν μετά την πρώτη εβδομάδα. Τα ράμματα απορροφώνται.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό παρά το ότι το τελικό σχήμα και μέγεθος της μύτης δεν είναι εμφανή παρά έως και ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο να αποφευχθούν ορισμένες κινήσεις ή δραστηριότητες για το διάστημα που η μύτη θα είναι ακόμα ευαίσθητη. Θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες για το πως να φυσάτε την μύτη σας, πως να βάζετε την μπλούζα σας αλλά ακόμα και για το πως να φοράτε τα γυαλιά σας!

Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην ρινοπλαστική υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη, τα καρδιοαγγειακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα αναπνευστικά ή τα προβλήματα με το συκώτι, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Επιπλοκές που αναφέρονται στην βιβλιογραφία αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες αφορούν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μούδιασμα του δέρματος στην περιοχή, παρατεταμένο οίδημα, μόλυνση και καθυστερημένη επούλωση των τομών, απόρριψη των μοσχευμάτων, ασυμμετρία, ελλειπή στήριξη της μύτης, διάτρηση του διαφράγματος κλπ.

Επεμβάσεις

ΣΩΜΑ

ΚΟΙΛΙΑ-ΓΛΟΥΤΟΙ

 • Κοιλιοπλαστική
 • Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική
 • Ανόρθωση γλουτών
 • Βαριατρική χειρουργική

ΣΤΗΘΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΟ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

 
 

© 2007-2024 Ευάγγελος Μπελλώνιας
Αρχική ΣελίδαΕ. ΜπελλώνιαςΕπεμβάσειςΜη Επεμβατικές ΘεραπείεςΠροσωπικά ΔεδομέναΕπικοινωνία • website by Theratron